środa, 27 sierpnia 2014

Sałatka z miodowo- cytrynowym kurczakiem

W każdą sierpniową środę publikowałam dla Was kulinarny wpis ( 1, 2, 3) w ramach wyzwania Letni jadłospis z Good to try! Dzisiaj ostatnia środa, ale z całą pewnością to nie jest ostatni przepis na tym blogu:) Ostatnio zdecydowanie się ochłodziło, więc może zjedzmy tym razem coś konkretniejszego, jednak cały czas proponuję pozostać w klimatach letnich. To co na dziś przygotowałam jest dziełem przypadku. Po prostu poszłam do kuchni i zaczęłam tworzyć z tego co było w domu. Taka sałatka może nam zastąpić obiad, kolację czy nawet lunch w pracy. Jeśli zainteresowałam Cię tym pomysłem to kliknij "Czytaj dalej", aby poznać przepis. 






Aby przygotować sałatkę z miodowo- cytrynowym kurczakiem potrzebujesz:

(2-4 porcje)

`500 g filetu z piersi kurczaka
` ulubiony miks sałat (ja wybieram z rukolą)
` 1 cytryna
` 3 łyżeczki miodu
` oliwa
` ocet wimny
` sól
` pieprz

opcjonalnie:

` ulubione zioła ( u mnie wszystko suszone: mięta, lubczyk, natka pietruszki)


Jak to zrobić?

Na początku zajmiemy się mięsem. Umyj je, osusz i pozbądź się nieciekawych elementów. Następnie pokrój filety w większą kostkę. Cytrynę (najlepiej bio- niewoskowaną, można takie kupić w Lidlu) wyparz i wyszoruj skórkę. Następnie zetrzyj na tarce skórkę, a sok wyciśnij. Dodaj skórkę i sok do kurczaka wraz 2 łyżeczkami miodu. Dodaj sól i pieprz oraz łyżkę stołową oliwy. Całość wymieszaj i marynuj godzinę, ale najlepiej będzie jeśli zostawisz kurczaka w marynacie na całą dobę.

Po upływie czasu marynowania wrzuć kurczaka na patelnie wraz z całą marynatą. Smaż na małym ogniu tak długo, aż marynata wyparuje, a mód zacznie się karmelizować sprawiając, że nasz kurczak będzie nabierał pięknego złocisto- brązowego koloru. 

Sałatę rozłóż na talerze. Do małego słoiczka dodaj składniki dressingu, czyli 2 łyżki oliwy i pół łyżki octu lub jeszcze lepiej soku z cytryny. Dodaj sól, pieprz, możesz także dodać swoje ulubione zioła (ja proponuję miętę, lubczyk i natkę pietruszki). Zakręć słoik i całość wymieszaj energicznie, aż połączy się oliwa z octem (sokiem z cytryny). Dressing wylej delikatnie na sałatę i porozkładaj na niej kawałki kurczaka.



                                                                                                                         


 Dzisiejszy post jest częścią wyzwania "Letni jadłospis". Po więcej info odsyłam do bloga            Good to try! 
***
Co sądzisz o takiej uniwersalnej, letniej sałatce? Wyraź swoją opinię w komentarzu:D

Aby być na bieżąco polub fanpage Amarantowych Okularów na Facebook'u.
Ruszył też mój Instagram, więc jeśli są chętni to zapraszam.
 Aha! Przypominam, że na moim blogu trwa rozdanie, więc jeśli masz ochotę na fajny i markowy balsam do ciała, kultowy tusz do rzęs i czerwony błyszczyk to wbijaj tutaj!
Udanej środy:)

14 komentarzy:

  1. pyyycha, uwielbiam piersi z kurczaka w każdej postaci :D

    ----------
    Zostałaś właśnie nominowana do Liebster Blog Award, zapraszam po szczegóły:
    http://kociolek-rozmaitosci.blogspot.com/2014/08/33-priv-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te na pewno też Ci zasmakują. Poza tym wow! Nie wierzę własnym oczom! Bardzo dziękuję za nominację. Nie spodziewałam się tego z racji bardzo młodego wieku mojego bloga. Dziękuję za wyróżnienie:*

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. No dzięki:) Starałam się, aby pobudzić Wasze ślinianki.

      Usuń
  3. ten kurczak wyglada genialnie!
    idealnie skarmelizowany ;)
    musze sprobowac go.odtworzyc, choc.znajac moje umiejentnosci, to na pewno mi to nie wyjdzie ;/ :D

    zapraszam: gertrama.blogspot.com
    obserwujemy? odp u mnie ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo się starałam. Przepisy na tym blogu zostały wybrane tak, aby każdy dał sobie z nimi radę:) Więc wierzę, że się uda. Chętnie odwiedzę Twojego bloga, ale zaznaczam, że obserwuję tylko te blogi, które mi się podobają. Nie biorę udziału w zabawach typu kom za kom czy obs za obs. Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Starałam się, żeby tak było. Również dobrze smakuje, dlatego zachęcam do wypróbowania.

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga! Każda opinia jest dla mnie ważna, dlatego proszę zostaw po sobie ślad. Pozdrawiam, Paulajna.