poniedziałek, 19 września 2016

Kanapki z figą, serkiem kozim i długodojrzewającą szynką

Wiele osób nie lubi kanapek, a to taka wdzięczna potrawa której możemy nadać dowolny kształt. Może to być chleb i jakaś konserwa, szynka upieczona w domu, albo niesamowite połączenie smaków (chociażby takie jak w dzisiejszym poście). 

Siedem lat temu Tomasz nie chciał jeść żadnej potrawy, która łączyłaby w sobie takie składniki jak mięso i owoce. Nawet pierś z kurczaka z ananasem. A ja lubię kulinarne eksperymenty. I metodą małych kroczków doprowadziłam do tego, że dziś na śniadanie oboje zjedliśmy takie kanapki. Tomek już nauczył się, aby nie odmawiać chociaż spróbowania jakiegokolwiek połączenia smakowego. W ciągu tych siedmiu lat razem (rocznica była 4 dni temu) oboje nauczyliśmy się tak wielu nowych rzeczy. Zapraszam po przepis- wystarczy wybrać opcję "czytaj dalej". 





Składniki (2 porcje):

  • 3 ulubione (najlepiej jakieś wieloziarniste, ciemne) bułeczki
  • 2,5 figi
  • 6 plastrów szynki długodojrzewającej
  • serek kozi do smarowania
  • 6 listków bazylii
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól i pieprz




Przygotowania:

Bułeczki przekrój i wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut. W tym czasie bułki się nagrzeją i będą lekko chrupkie. Połącz ze sobą miód i ocet balsamiczny- tak powstały dressing odłóż na później. Każdą połówkę bułki posmaruj serkiem kozim, na to połóż plasterek szynki oraz 2-3 plasterki figi. Na każdej kanapce połóż liść bazylii i polej ją dressingiem. Na koniec oprósz wszystko solą i pieprzem. Ja użyłam soli himalajskiej i czarnego pieprzu.


1 komentarz:

  1. Tarjoamme lääkkeitä hoitoon erilaisia terveysongelmia, käyttämällä huume, joka on jo mukana viljaa voi parantaa taudin täysin.

    Obat Epilepsi

    Obat Jantung Bocor Anak

    Obat Lipoma

    Obat Gerd

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga! Każda opinia jest dla mnie ważna, dlatego proszę zostaw po sobie ślad. Pozdrawiam, Paulajna.